Лущик Юлія Миколаївна

Юлія ЛУЩИК у проєкті є експертом/консультантом/дослідником/викладачем.

Юлія ЛУЩИК – кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри іноземних мов СНАУ. Її досвід викладацької та наукової роботи становить понад 20 років. Вона має близько 45 публікацій. Низка публікацій стосується міжкультурної комунікації в цілому й соціокультурного й міжкультурного аспектів викладання іноземної мови у ЗВО зокрема та індексуються в міжнародних науково-метричних базах, у тому числі Scopus і Web of Science.

Юлія ЛУЩИК протягом останніх років викладає дисципліни «Українська мова як іноземна» для слухачів підготовчого відділення й студентів 1-4 курсів усіх факультетів; «Поглиблена іноземна (англійська) мова», «Іноземна (англійська) мова (Вибірковий компонент)».

Їй належить важливий внесок у ретельну розробку життєвого циклу проєкту EUSELENA, що охоплює всі види проєктної діяльності від початкової фази до реалізації проєкту.

Практична викладацька робота Юлії ЛУЩИК як з іноземними, так і з українськими студентами забезпечує впровадження міжкультурного й соціокультурного підходів при здійсненні проєктних заходів EUSELENA, врахування особливостей сучасного полікультурного суспільства, комунікаційних форматів, які циркулюють в сучасних медіа тощо.

Набутий досвід викладання дозволяє бачити сильні сторони розроблених навчальних програм, а також визначати ключові напрямки для покращення викладання іноземної (англійської) й української як іноземної мови шляхом змістового розширення й введення тем з медіаграмотності й з урахуванням провідного досвіду Європейського союзу у цій сфері.

Юлія ЛУЩИК спільно з Мариною БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ і Тетяною ФОМЕНКО бере участь в укладанні психолого-педагогічних опитувальників для учасників проєкту EUSELENA із залученням фахівців-психологів з метою вчасного коригування роботи над проєктом, найкращої реалізації кожного виду діяльності, досягнення балансу між підходами й цілями проєкту, подолання комунікативних бар’єрів тощо. Зокрема, зазначена дослідницька група розробляє і проводить он-лайн опитування «Використання студентами медіа та вивчення їхніх потреб у сфері медіаграмотності» для аналізу відповідних освітніх запитів, визначення мети й завдань курсів, вивчення стратегій діяльності, підготовки ресурсів і врахування отриманих даних при створенні силабусів.

Таким чином, як учасник методичної групи в межах проєкту EUSELENA, Юлія ЛУЩИК бере активну участь у розробці україномовного курсу для іноземних студентів і англомовного курсу для українських студентів «ОСНОВНІ ПРАКТИКИ МЕДІАГРАМОТНОСТІ ЄС ДЛЯ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ СТУДЕНТІВ У КОНТЕКСТІ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ», апробації та впровадженні відповідних курсів на основі традиційних та інноваційних методів навчання й викладання.

Юлія ЛУЩИК разом з Мариною БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ і Тетяною ФОМЕНКО є учасником авторського колективу з укладання навчально-методичних ресурсів, передбачених в межах проєкту, зокрема: «Major EU media literacy practices in fostering students’ critical thinking in the context of foreign language training», а також комплексу тестових завдань для поточного й підсумкового оцінювання набутих знань у межах вивчення курсу.

Юлія ЛУЩИК і Тетяна ФОМЕНКО є відповідальними за ведення інформаційного каналу EUSELENA в Telegram, який має на меті ознайомити якнайширший загал з проєктом та його етапами, викликати інтерес до вивчення досвіду ЄС щодо медіаграмотності, ініціювати обговорення важливих питань, пов’язаних з функціонуванням сучасних медіа, маніпулюванням інформацією, протидією дезінформації тощо.

Завдяки багаторічному досвіду наукової роботи, виконанням обов’язків рецензента фахового англомовного наукового журналу «Educational Challenges» Юлія ЛУЩИК на належному рівні володіє теоретико-методичним інструментарієм, компетенціями для аналізу, оцінки й висвітлення проєктної діяльності.