Український проєкт з вторинної переробки пластику ZELENEW

ZELENEW – зелене соціальне підприємство, що переробляє використаний пластик у нові речі.
Стартувала команда із краудфандингу у 2014 році.
Мета — створення повного циклу переробки пластику за мінімальних капіталовкладень.
Засновники проєкту використовують технологію голландського дизайнера Дейва Хаккенса під назвою “PreciousPlastic”, що дозволяє відмовитись від дорогого промислового обладнання. Подрібнений пластик нагрівається в екструдері до однорідного стану; утворену з нього гарячу нитку намотують на потрібну форму.
Переробляють такі типи пластику: ПЕТ, поліетилен та поліпропілен.
На виході команда проєкту отримує прості та практичні речі для домашнього побуту і благоустрою: декор, світильники, оригінальні меблі, контейнери для зберігання та сортування, покриття для поверхонь та багато корисних речей для дому та вулиці.
Прибуток спрямовується на втілення важливих соціальних ініціатив, які потребують фінансування, але за своєю природою не можуть бути комерційними.
Ініціатор створення проєкту, львів’янин Іван Нестеренко, каже: “Ми хочемо навчитися робити ресайклінг цікавою і прибутковою справою і надихнути інших перетворювати проблему довкілля, якою є пластик, у ресурс для позитивних звершень – зароблені кошти підуть на втілення подальших громадських і екологічних проектів. Такий підхід називають соціальним підприємництвом, коли бізнес – лише інструмент для забезпечення певної суспільно-важливої функції.”
Творці проекту розраховують переробляти близько однієї тонни пластику на місяць.
Товари збувають такими шляхами: онлайн мережі, партнерські мережі, нестандартний маркетинг.
ZELENEW – приклад успішного бізнесу, реалізованого на переробці сміття. Ініціатори проєкту доводять, що вироби

Recycling не тільки гарні й корисні для довкілля, а можуть приносити матеріальну користь від продажу.