Міжнародний PlasticChallengeHackathon у СНАУ зібрав борців за чисте довкілля

Понад 50 учасників з різних куточків України та з-за кордону, близько 20 експертів у галузі екології та безпечного поводження з відходами, більш, ніж 15 проєктів, що допомагають врятувати світ від засилля пластику. Все це перший в Україні  PlasticChallengeHackathon, що 27-28 травня проходив у Сумському національному аграрному університеті.

Впродовж двох днів учасники мали змогу послухати провідних експертів у напрямку Zero Waste. Зокрема своїм досвідом ділилися засновниця ГО «Kharkiv Zero Waste» Анна Прокаєва, менеджерка екопроєктів Корпорації «Ранок» Олександра Мясоєдова, менеджерка проектів Українського інституту екології моря Юлія Котельнікова, співзасновниця апсайклінгового соціального підприємства «Re-ban» Дарина Антоненко, членкиня правління «Zero Waste Alliance Ukraine» Анастасія Мартиненко, засновник компанії «GreenAge» Артем Миргородський, засновниця організації «Україна без сміття» Євгенія Аратовська, заступник голови «Tech Startup School» Олексій Другов, голова правління «Startup Kyiv» Алевтина Пабст а також ряд спікерів з університетів Франції, Нідерландів, Білорусії.

Власним досвідом реалізації екологічного стартапу поділився і Дмитро Бідюк, засновник проєкту «FOODBIOPACK».

Модерував захід Григорій Мозолевич, керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору Міністра освіти і науки України.

Головними темами доповідей та дискусій були можливості переробки та повторного використання пластику, заміна його на біопластики, а також перспективи зменшення рівня продукування відходів з пластику.

Після теоретичної частини та виступів спікерів учасники перейшли до обговорення власних ідей з менторами. А другого дня представляли власні напрацювання на розсуд журі. Проєкти учасників були надзвичайно сильними та креативними та поєднували знання з різних галузей: екологія, фізика, економіка, генетика, психологія. Розмаїття ідей та нестандартних підходів вражали! Зокрема було представлене обладнання для збору та пресування сміття, природну альтернативу одноразовому посуду, стартап для перетворення пластикових кришечок на таблички з номерами будинків та навіть меблі, платформу для податкового стимулювання екологічних бізнесів та навіть гриби, що здатні перетравлювати пластик!

Серед такої кількості прогресивних ідей журі було нелегко обрати найкращі. Однак, обирати все ж довелося. Конкурсна комісія віддала третє місце і грошовий приз у 10 тисяч гривень  команді Інституту прикладної фізики НАН України (м. Суми). Друге місце та 20 тисяч гривень отримав проєкт Ігоря Чернишова з Херсонського державного аграрно-економічного університету. А перше місце і фінансова підтримка у сумі 50 тисяч гривень дісталися команді Університету державної фіскальної служби  України – Вікторії Гурочкіній та Надії Новицькій.

А  приз за спеціальним кейсом від торгової марки «Галичина» отримав проєкт Тетяни Ярмош – студентки Сумського національного аграрного університету – за розробку FoodWastePack, що передбачає створення біопаковання з органічних відходів.

PlasticChallengeHackathon 2021 є першим заходом в Україні подібного характеру. Він проходить у Сумському НАУ в рамках проєкту  “Продукування та поширення ідей циркулярної економіки відповідно до Плану дій ЄС”№ 620966-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-PROJECT програми Еразмус+, напрям Жан Моне, за підтримки Європейського інструменту сусідства.