Кліматичними лідерами стають разом зі СНАУ

У Сумському національному аграрному університеті розпочали навчання майбутні лідери з протидії та адаптації до кліматичних змін. Сертифікатні курси для бакалаврів, магістрів та аспірантів у Сумському НАУ проходять в рамках проєкту Erasmus+ Jean Monnet Chair “EU Climate Leadership”, що реалізується в університеті з 2020 року.

15 лютого до навчання приступили магістри та аспіранти, а з 1 березня курси розпочали бакалаври. Як пояснила координаторка проєкту Олена Мельник, спочатку планувалося провести очне навчання виключно для студентів Сумського НАУ, такий собі регіональний курс. Однак, коли стало зрозуміло, що карантинні обмеження не дадуть цього зробити, навчання перенесли в онлайн. Це дало змогу зарахувати на курси не лише студентів сумських вишів, але й представників Львівської, Житомирської, Чернігівської та інших областей. Тож це той випадок, коли обмеження пішли на користь і дали змогу розширити географію проєкту.

Впродовж 3 місяців слухачі курсів матимуть щотижня одну лекцію від фахівців у галузі кліматичних змін та кліматичної політики країн Європи, а також проєктні консультації, аби по завершенню навчання презентувати власні проєкти, спрямовані на посилення екологічної безпеки людства та адаптації до змін клімату, які, на думку експертів, є неминучими і невідворотними. Зі студентами працюватимуть провідні науковці СНАУ та фахівці у сфері кліматичного лідерства, екології та ощадливого природокористування, зокрема Ігор Коваленко, Вікторія Скляр,  Олена Мельник, Ірина Васькіна, Марина Шерстюк, Юрій Скляр. Кожен з них буде куратором для однієї групи студентів, не лише даватиме теоретичні знання, а й допомагатиме підготувати та спланувати власний проєкт. І хоча заняття в рамках курсів “Основи екологічної безпеки та кліматичної політики ЄС” відбуваються дистанційно, інтерактиву їм точно не бракує! Під час лекцій та консультацій вони грають у мережеві ігри на тему збереження клімату, працюють з інтерактивними дошками, тощо.

По завершенню курсів кожен із учасників отримає сертифікат із відповідною кількістю годин та кредитів системи ЄКТС – для бакалаврів 90 годин, для магістрів та аспірантів – 180 годин. Однак, головне те, що курс, як і всі заходи в рамках проєкту Erasmus+ Jean Monnet Chair “EU Climate Leadership” дозволять сформувати спільноту свідомих та активних лідерів у сфері екології та збереження довкілля.