РОЗРОБКА НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ПО АДАПТАЦІЇ ДО КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН

Зміни клімату з кожним роком стають відчутнішими практично для кожного. Приміром, кожен українець міг помітити, що зими стають все теплішими та безсніжними, а літа то холодні й дощові, то надто посушливі. У таких умовах під загрозою опиняється і безпека самих людей, зокрема нестача харчів, зниження рівня імунітету, поява нових захворювань все більше турбує людство.

Щоб знизити темп кліматичних змін та допомогти людству адаптуватися до них світова спільнота об’єднується для пошуку рішень. Сумський національний аграрний університет теж не залишився осторонь. Обравши курс на збереження довкілля та досягнення сталого розвитку територій, СНАУ охоче долучається до проєктів, які направленні на досягнення Цілей сталого розвитку та збереження довкілля. Так у 2020 році Сумський НАУ отримав можливість долучитися до масштабного міжнародного міжнородної програми Erasmus+ у напрямку Jean Monnet Chair з проєктом EUCLead «Європейське кліматичне лідерство», який має на меті популяризувати досвід європейських країн щодо протидії змінам клімату.

Тепер же представниця СНАУ та координаторка проєкту Jean Monnet Chair на рівні університету Олена Мельник разом з представницею ГО «Екотоп» Іриною Васькіною приєдналися до першої установчої наради щодо розробки Національної стратегії по адаптації до кліматичних змін. Захід відбувся в рамках проєкту Програми розвитку ООН EU4Climate під егідою Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Під час наради учасники обговорили найбільш актуальні для розробки стратегії питання як то структура стратегії, її вплив на розвиток громад в Україні та як адаптувати сільське господарство в Україні до кліматичних змін. До дискусії долучилися представники офісу ПР ООН в Україні, експертної групи Світового Банку, координатори проєктів ОБСЄ, науковці, представники громадського сектору. Бачення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України виклала заступниця міністра Ірина Ставчук.

Надалі робота над Стратегією продовжиться, і СНАУ планує брати активну участь у цій роботі.