З 25 по 30 жовтня 2021 року Сумським національним аграрним університетом спільно з Сумською міською радою та ГО Екотоп була проведена осіння школа «Стала енергетика та клімат: досвід ЄС для України». Захід був присвячений дням сталої енергії та організовано за сприяння ЄС в рамках реалізації проєкту Erasmus+ Jean Monnet Chair «EU Climate Leadership» 620031-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR.

Протягом п’яти робочих днів осінньої школи до неї долучились 18 спікерів, міський голова м. Суми та представники керівництва Сумської міської ради, а також понад 70 учасників з 22 міст України.

Кожен з днів роботи осінньої академії мав свою тематику та підіймав найактуальніші аспекти питання запобігання зміни клімату, відновлюваної енергетики, міжнародної кліматичної політики, імплементації норм ЄС в Українське законодавство, адаптація провідних галузей до кліматичних змін, кліматичні стратегії громад на шляху до сталого розвитку, та інші.

Серед спікерів осінньої школи були найкращі експерти та науковці, які визнані не тільки на всеукраїнському, але і на міжнародному рівні. Серед них пані Світлана Краковська (членкиня Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, національна експертка проекту Clima East) детально розповіла про Шостий звіт міжурядової групи експертів зі змін клімату ООН та поділилась прогнозами і очікуваннями для світу в цілому і України зокрема. Олександр Дячук (член робочої групи з розробки Національно-визначеного внеску України до Паризької кліматичної угоди) розповів про шлях розробки Національно-визначеного внеску України та значення його затвердження для України. Оксана Кисіль (експертка з клімату та енергетики) розповіла про Угоду мерів, можливості що до долучення та шляхи виконання зобов’язань. Мар’яна Винярська (директорка Експертно-дорадчого центру “Правова аналітика”) говорила про Національну екологічну політика України в контексті зміни клімату та чого нам очікувати від  конференції ООН в Глазго 2021.  Катерина Маркевич (провідний експерт економічних та соціальних програм Центру Разумкова) торкнулась питання інвестування у стале майбутнє у світі та Україні на прикладі сектору відновлюваної енергетики. Людмила Головко (доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства НУБіП України) висвітлила основні аспекти кліматичної та енергетичної політики і права ЄС. Оксана Алієва (експертка Фонду ім. Гайнріха Бьолля) розказала про важливість енергетичного переходу для скорочення викидів і досягнення цілей Європейського зеленого курсу. Ольга Гусакова (експертка з адаптації до зміни клімату ГО Екодія) наголосила на ролі громадських організацій у формуванні кліматичної політики та переходу до сталої енергетики. Провідні науковці СНАУ (Олена Мельник, Вікторія Скляр, Ігор Коваленко, Марина Шерстюк) розповіли про адаптацію до змін клімату у сільському господарстві, необхідності та шляхах збереження біорізноманіття і важливості удосконалення системи поводження з харчовими відходами. Ірина Васькіна (голова ГО “Екотоп”) говорила про кліматичні стратегії громад на прикладах «найзеленіших» Європейських міст. Катерина Гаврилова (заступник начальника відділу інвестицій та зовнішнього партнерства Департаменту фінансів Сумської міської ради) розповіла про досвід реалізації проектів з енергоефективності у м. Суми.

Кожна з доповідей викликала жваву дискусію та не аби яку зацікавленість слухачів.

Команда осінньої школи щиро вдячна всім учасникам заходу та сподівається на подальшу плідну співпрацю у протидії кліматичним змінам.