Про перші результати проєкту “EU Climate Leadership” говорили на міжнародній конференції по європейським цінностям

Координаторка команди проєкту Erasmus+ Jean Monnet Chair “EU Climate Leadership” Олена Мельник взяла участь міжнародній науково-практичній конференції «Ціннісно-орієнтований сталий розвиток: уроки ЄС для України», де поділилася першими результатами проєкту.
Виклики сьогодення, що стоять перед європейською спільнотою потребують об’єднання зусиль усіх країн на основі єдиних цінностей. Збереження довкілля, протидія клімату, збереження видового різноманіття флори та фауни – один з пріоритетних напрямків європейської політики, що ґрунтується на ціннісному підході. І хоча Україна ще не є членом Європейського Союзу, наша держава не може стояти осторонь боротьби із катастрофічними кліматичними змінами, що загрожують людству.
Сьогодні українське суспільство готове переймати досвід європейських країн і виховувати нових кліматичних лідерів. Одним з флагманів цього процесу став Сумський національний аграрний університет, де з вересня 2020 року реалізується проєкт Erasmus+ Jean Monnet Chair “EU Climate Leadership” 620031-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR. За пів року роботи проєктна команда, що складається з провідних науковців вишу та представників громадськості вже має, чим пишатися. Було проведено ряд заходів, які охопили сотні людей з різних куточків України – це і велоквест, і Зимова академія кліматичного лідерства, і два навчальні курси для здобувачів вищої освіти та молодих науковців. Члени команди виступали на форумах та конференціях міжнародного рівня. Тож сьогодні можемо вже говорити про перші результати роботи.
Про такі результати на відкритті першої секції міжнародної науково-практичної конференції «Ціннісно-орієнтований сталий розвиток: уроки ЄС для України» говорила координаторка проєкту “EU Climate Leadership” Олена Мельник. Її доповідь мала назву «Європейський зелений курс: перспективи та виклики для України». Під час виступу Олена Сергіївна торкнулася тем екологічної безпеки, європейської політики у галузі протидії кліматичним змінам та досвіду Європи, який сьогодні варто впровадити в Україні. Окремо представниця СНАУ поділилася досвідом реалізації проєкту “EU Climate Leadership” на базі Сумського НАУ.
Загалом перший день конференції був присвячений розповсюдженню та впровадженню практик ЄС ціннісного підходу. Були представлені доповіді про діяльність європейських фондів, програм та інших ініціатив, що поширюють цінності ЄС, зокрема у сфері екології та різноманітності.
Сумський національний аграрний університет виступив співорганізатором конференції «Ціннісно-орієнтований сталий розвиток: уроки ЄС для України», що проходила 18-20 травня і була партнерським заходом ініціативи Європейської Ради «EU Green Week 2021». Конференція включала три дні інтерактивних секцій у форматі онлайн. Учасники говорили про ціннісні підходи в освіті, трудовій політиці, державному регулюванні, тощо.
Команда проєкту “EU Climate Leadership” виступила також у фінальній секції конференції 20 травня. Так, на пленарному засіданні з доповідями про екологічну освіту, як складову сталого суспільства та кліматичну освіту, зокрема виступили Наталія Ярошенко, аспірантка кафедри екології та ботаніки, та Ірина Васькіна, старша викладачка кафедри екології та природозахисних технологій СумДУ, голова ГО Екотоп.
А на спеціалізованій сесії “Потенціал Європейської Зеленої угоди на шляху подолання кліматичних викликів” науковці СНАУ розглянули, як кліматичні зміни впливають на стан здоров’я людства, права людини у світі, економічний розвиток країн, тощо. Так, Олена Мельник зосередилася на тому, який шлях пройшов Європейський союз від Рамкової конвенції ООН до Зеленого курсу. Ірина Васькіна говорила про практичні аспекти кліматичної освіти. А Роман та Світлана Ярощуки присвятили свою доповідь розвитку зеленого туризму, як одного з методів збереження видового різноманіття флори та фауни.
Звісно, говорити про загальні результати проєкту “EU Climate Leadership” поки ще зарано, адже проєкт триває. Тож надалі охочі досліджувати питання екологічної безпеки та кліматичних змін зможуть долучитися до активностей проєкту.